Arma ta secretă în lupta cu bolile de sezon


I se spune şi ginsengul românesc, dar şi cel mai bun vaccin antigripal . Cătina, denumită științific Hippophae rhamnoides, este un arbust fructifer de origine din Asia Centrală ce se găsește în mai multe variante : cătina albă, cătina galbenă, cătina roșie. Arbustul este ramificat şi spinos şi creşte între 2 şi 6 metri în înălţime. Frunzele sunt de culoare verde-cenuşiu, au formă alungită şi îngustă, iar florile sunt mici şi apar înaintea frunzelor. Fructele nu sunt mai mari de 1 cm, sunt verzi la început şi, cu cât se coc, capătă culoarea galben-portocalie. Gustul fructelor este acru-astringent, însă pe masura coacerii și mai ales după caderea primelor brume devine mai plăcut și capata un miros asemănător ananasului.
De asemenea, trebuie menționat faptul că nicăieri în lume nici varietatea naturală, nici soiurile ameliorate nu conțin atât de multe principii active, vitamine, minerale, microelemente, flavonoizi si aminoacizi la nivelul cătinei care crește în România.
De unde provine cătina?
Cătina a fost folosită de secole în Mongolia, China și Tibet.
În Tibet, cătina este recomandată pentru tulburări pulmonare, tuse, răceli, febră, inflamatie, abcese, toxicitate, constipatie, tumori si boli ginecologice. În medicina tradițională chineză, cătina este folosită în principal ca un expectorant și calmant (agent liniștitor). În Rusia, fructele de cătina și uleiul de semințe de cătina sunt folosite pentru arsuri, eczeme, psoriazis, lupus, degeraturi și pe plan intern pentru cheaguri de sânge precum și pentru afecțiuni oculare. În alte părți ale Asiei centrale, frunzele sunt folosite intern pentru tulburări gastro-intestinale și ale pielii și local pentru artrita reumatoida. În India, fructele de cătină sunt utilizate pentru tratament pulmonar, gastro-intestinal, inima, sânge, ficat și tulburări metabolice.
Proprietățile cătinei
Fructele de cătină conțin glicozide, acid oleic, linolic, linoleic, polifenoli-antociani, pectine, fitosteroli, inozitoli, triterpene, ulei volatil, carotenoide, acid folic, vitaminele A, vitaminele B1, B2, C, PP , E, K. Frunzele de catina contin multa vitamina C (100 grame de suc din fructe de cătină conţine aproximativ între 400 şi 800 mg de vitamină C) vitaminele E si A, tanin, carmol, leuco-cianidine, celuloza, rezine, serotonina, melatonina.
Cătina este bogată în minerale, printre care calciu, fosfor, magneziu, potasiu, dar și pectine, aminoacizi și acizi grași și esențiali, cei care nu pot fi sintetizați de organism.
Dr. Oz preciza în emisiunea sa “The Dr. Oz Show” despre cătină, că este printre puţinele surse naturale de acizi graşi Omega 7. Cu ajutorul acizilor Omega 7 putem sa ne mentinem greutatea optima.
Beneficii nectar de cătina
Tonifiant general. Este considerată un bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic şi chiar anticancerigen.
In cazul uzului intern, căci se foloseşte şi extern la afecţiuni oftalmologice, dermatoze, psoriazis, acnee etc, are un anume efect şi asupra depresiilor, tumorilor, faringitei. Există şi referiri la beneficiile ei afrodiziace sau la capacitatea de a amâna efectele neplăcute ale îmbătrânirii.
Alte proprietati ale cătinei: curăță vasele de sange, ajuta sistemul nervos central, reduc inflamatia splinei.
Antioxidantii din fructele de catina (vitaminele C, E, carotenul, flavonoidele) ajuta organismul sa lupte cu radicalii liberi. Produsele pe baza de catina intaresc corpul, imbunatatesc memoria, ajuta la eliminarea stresului si regleaza functiile organismului.
Efectele cătinei
· Efect vitaminizant. Fructele de cătină conţin aproape toate mineralele şi vitaminele necesare organismului uman. 20-30 de ml de suc de cătină cu miere, consumat dimineaţa, va asigura porţia de vitamine şi energie pe tot parcursul zilei.
· Efect imunostimultor. Cătina ajută organismul să se menţină sănătos şi puternic şi, la nevoie, să lupte împotriva bolilor. Mai mult, are proprietăţi antibiotice şi combate direct infecţiile bacteriene.
· Efect depurativ. Ajută organismul să elimine toxinele atât din sistemul digestiv cât şi de la nivelul ficatului, contribuind la o mai bună funcţionare a acestora.
· Efect antioxidant. Cătina este plină de antioxidanţi puternici ce ajută la neutralizarea radicalilor liberi, a substanţelor toxice preluate din mediu şi previn apariţia celulelor canceroase.
· Efect antiinflamator. Cătina este un bun antiinflamator şi antibacterian nu doar la nivel intern, fiind des utilizată şi în tratarea afecţiunilor pielii, rănilor sau arsurilor.
· Efect cicatrizant. În administrarea externă cătina are un puternic efect cicatrizant, hrăneşte pielea şi o ajută să se refacă. Poate fi folosită cu succes ca înlocuitor al loţiunilor sau cremelor calmante de după expunerea la soare.
· Efect emolient. Sunt multe produse cosmetice în compoziţia cărora regăsim cătina sau uleiul de cătină, în special în cremele pentru picioare, ce înmoaie pielea şi ajută la refacerea stratului afectat.
Efect citoprotector. Cătina este scutul ce apără celulele organismului de tot ce este toxic şi nociv şi contribuie la menţinerea stării de sănătate a organismului.
Contraindicații:
Administrată conform dozelor recomandate, cătina nu are efecte adverse, ci aduce doar beneficii organismului. Există însă şi o serie de contraindicaţii.
Datorită puternicelor efecte energizante, cătina sau preparatele din cătină nu ar trebui consumate după ora 3-4 după amiaza. Sucul este ideal a fi consumat dimineaţa în locul cafelei.
Pentru că încetineşte coagularea sângelui, cătina nu ar trebui consumată în paralel cu administrarea de medicamente anticoagulante şi anti-plachetare precum Aspirina, Diclofenacul sau Ibuprofenul.
Persoanelor ce urmează să aibă o intervenţie chirurgicală le este indicat să opească consumul de cătină pentru a evita riscul de sângerare abundentă.
Nu consuma cătină dacă suferi de alergii, astm, colecistită sau pancreatită acută!
De asemenea, nu este recomandat să consumi preparate din cătină în timpul sarcinii sau alăptării!
Cum consumăm nectarul de cătina
Pentru o cură de imunizare se bea dimineata cate 20-30 ml pe zi , timp de minim 3 luni.

Autor: Ioana Maria Ciortea – proprietar cultură cătină

Sursă fotografie: https://pixabay.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top

Prin continuarea utilizării site-ului, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. mai multe informații

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close