Cozonacul, vedeta mesei de Crăciun

Zilele acestea, vedeta incontestabilă pe masa de Crăciun, este cozonacul.
Cozonacul este o prăjitură tradițională românească și bulgărească, fiind gătită la cele mai importante sărbători, așa cum este și Crăciunul. Rețetele sunt similare în ceea ce privește ingredientele și umplutara. Diferă forma lor și în funcție de zonă, modalitatea de coacere și felul în care sunt integrate ingredientele în aluat.
Să vedem care sunt ingredientele de bază: făina, laptele, zahărul, ouăle, untul, drojdia și pentru un gust mai plăcut se adaugă coji rase de lămâie sau/și portocale.
Umplutura conține: nucă, alune, mac, stafide, rahat turcesc, brânză dulce, cacao, marmeladă, fructe confiate sau combinații ale acestor ingrediente: nuci și mac, nuci și cacao, nuci și rahat, nuci, stafide și rahat, brânză dulce și stafide.
Astăzi vă propunem o rețetă simplă de cozonac cu stafide (preluată de la Ama Nicolae).

Ingrediente:

500 gr făină
1 pliculeț drojdie
2 ouă
5-6 linguri de zahăr
200 ml lapte puțin încălzit
100 gr unt moale
esență de rom
150 gr stafide (și aprox 50 gr de cireșe confiate)


Se frământă un aluat din făină, drojdie, ouă, zahăr, lapte și unt (ușor încălzire) și esență de rom. Când aluatul este elastic, se așează la crescut pentru aproximativ 40 de minute, într-un loc călduț și bine acoperit cu un prosop de bucătărie.


După ce a crescut aluatul, îl răsturnăm pe masa pe care am presărat puțină făină în prealabil și îl întindem până la o grosime de aproximativ 2 degete.

Presărăm stafidele (și cireșele – opțional), îl rulăm și îl frământăm ușor pentru a se dispune cât mai general stafidele.

Se așează într-o formă tapetată cu hârtie de copt și se lasă la crescut pentru încă 20 de minute, după care se dă la cuptor.
Cozonacul se coace în cuptorul bine încălzit la început la temperatura de cca. 180° C, după ce a crescut și începe să se rumenească se dă focul mai încet (nu se deschide cuptorul!). După ce s-a scos din cuptor se lasa să se racească în tavă la caldură feriți de curenții de aer.

Să aveți cei mai rumeni și gustoși cozonaci pe masa de Crăciun și să-i savurați alături de cei dragi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top

Prin continuarea utilizării site-ului, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. mai multe informații

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close