Făina de spelta/alac – beneficii pentru sănătate


Alacul, cunoscut și sub denumirea de grâu spelta (denumire științifică: Triticum spelta), este o specie de grâu cultivată din cele mai vechi timpuri, ale cărei proprietăți nutriționale îl fac de-a dreptul deosebit. Pe baza acestei varietăți, s-au dezvoltat soiurile de grâu comun de astăzi.
Făina de spelta conține mai multe proteine decât făina obișnuită, însă aportul caloric pe care îl are este semnificativ mai mic decât cel al fainii din grâu comun.
Grâul spelta este alcătuit, la fel ca grâul normal, din 3 părți: tărâța, germene și endosperm. Fiecare parte are o serie de nutrienți și valori nutriționale. Pentru ca acestea să nu se piardă, se recomandă consumul făinii de alac integrale, nu a celei foarte procesate.
Făina de spelta este integrală și are aroma sa de nucă.
Aceasta este populară întrucât nu conține cantități mari de gluten, în comparație cu făina de grâu comun. Persoanele care au sensibilitate la gluten pot tolera mai bine această făină, însă cele care suferă de boală celiacă ori de alte intoleranțe majore la gluten ar trebui să evite și acest tip de făină.
Fiind o sursă bogată de fibre dietetice, făina de alac încetinește procesul de digestie, menținând astfel sațietatea pentru o perioada mai îndelungată și totodată echilibrând nivelul de zahăr din sânge. Consumul acestui tip de făină poate reduce rezistența la insulină, deci și riscul de diabet de tip 2 ori de sindrom metabolic.
Făina de spelta conține o mulțime de nutrienți necesari organismului, ceea ce înseamnă că va oferi acestuia resursele necesare, ajutându-te totodată să îți menții greutatea în limitele normale.
Făina de spelta poate înlocui cu succes făina de grâu comun din orice rețetă.

Autor: Corina Lipovan – brutar artizan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top

Prin continuarea utilizării site-ului, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. mai multe informații

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close